Képzéseink

Alapszakok (BA)

Akik szeretnék támogatni a munkáltatói döntéseket és motiválni másokat

Emberi erőforrás alapszak

Kiket várunk az Emberi erőforrások alapszakra?

Ha érdekel a munka sokszínű világa, a foglalkoztatási lehetőségek változatos formái és tudni szeretnéd, hogy miként működnek a szervezetek emberi erőforrás gazdálkodási funkciói, akkor ezt a szakot válaszd! Ez a Te szakod, ha szeretnéd megérteni a munkáltatói döntések mozgatórugóit és az ezek hátterében zajló szociológiai, pszichológiai folyamatokat.

Miért érdemes az Emberi erőforrások alapszakot választanod?

Szakunk a tudományágak széles tárházát kínálja. Alapvető közgazdaságtani tárgyak mellett tanulhatsz többek között munkapszichológiát és szociológiát, munkajogot, informatikát. Az elméleti anyag elsajátítását tréningekkel és gyakorlati foglalkozásokkal segítjük, amely továbbtanulási és elhelyezkedési esélyeidet is növeli.

A szak a keresztféléves felvételi eljárás keretében nem indul.

Bővebben
Akik szeretik a pörgést és a szervezést

Gazdálkodási és menedzsment alapszak (magyar nyelven)

Elsősorban emberszerető és irányítani tudók, nyitott emberek számára, akik szeretik a szervezést és a pörgést.a gazdaság és az üzlet iránt is érdeklődnek.

Kiket várunk a Gazdálkodási és menedzsment alapszakra?
Várunk, ha érdeklődsz a gazdaság és az üzleti élet iránt. Várunk, ha kész vagy korszerű ismeretek befogadására és önmagad fejlesztésére is. Várunk, ha szívesen dolgozol csapatban, és szereted a kreatív feladatokat. Várunk, ha olyan területen képzeled el a jövődet, ahol emberekkel foglalkozhatsz.

Miért érdemes a Gazdálkodási és menedzsment alapszakot választanod?
Új tudást szerezhetsz, de sokoldalú készségfejlesztést is nyújtunk neked. A menedzsment és vezetés számos területével ismerkedsz meg, ami növeli elhelyezkedési esélyeidet, segít majd a gazdasági problémák megoldásában, vezetői feladatok ellátásában, jó alapokat ad a későbbi szakosodáshoz.

Bővebben
Akiket érdekel az üzlet és a gazdaság is, nemcsak magyarul

Gazdálkodási és menedzsment alapszak (angol nyelven)

Azoknak, akiket érdekel az üzlet és a gazdaság is, de nem elégszenek meg azzal, hogy mindezt magyarul tanulják.

Kiket várunk a Gazdálkodási és menedzsment angol nyelvű alapszakra?
Azok jelentkezését várjuk, akik élénken érdeklődnek a magyarországi és világgazdasági folyamatok iránt. Akiket érdekel, hogy hogyan működik a gazdaság és milyen területei vannak. Akiknek hosszú távú célja valamilyen gazdasági területen történő elhelyezkedés. Akiknek fontos, hogy idegen nyelven tanuljanak. Akik jó matematikai készséggel és legalább középfokú angol nyelvtudással rendelkeznek.

Miért érdemes a Gazdálkodási és menedzsment angol nyelvű alapszakot választanod?
Képzésünkön nem csupán közgazdásszá, de üzletemberré is válhatsz. Ez egy gyakorlatorientált képzés. Megtanítjuk neked a mai üzleti életben alapvetőnek számító készségeket pl. hogyan kell egy frappáns prezentációt összeállítani és előadni, hogyan kell multikulturális légkörben, csapatban dolgozni.

A szak a keresztféléves felvételi eljárás keretében nem indul.

Bővebben
Akik nem modellekkel keresik a választ a 4P megfejtésére

Kereskedelem és marketing alapszak

Akik nem modellekkel keresik a miértekre a választ termék, ár, csatorna és kommunikáció vonatkozásában.

Kiket várunk a Kereskedelem és marketing alapszakra?
Ha érdekelnek a gazdasági események, többet szeretnél tudni a média világáról, vagy szeretnéd tudni, hogy egy-egy termék vagy reklám miért sikeres a piacon, akkor köztünk a helyed. Ha fontos számodra kreativitásod kibontakoztatása, a csoportmunkában rejlő lehetőségek felismerése és piacképes szakmai tudásod elmélyítése, akkor szeretettel várunk.

Miért érdemes a Kereskedelem és marketing alapszakot választanod?
Oktatóink gyakorlati tapasztalata és kiterjedt kapcsolata a régióbeli és a budapesti gazdasági szférával biztosítja a gyakorlatorientált képzést. Minden gazdasági ágból a nagy- és kisvállalatok széles köre fogadja hallgatóinkat. Kiterjedt lehetőség van szakmai versenyeken való részvételre, illetve külföldi ösztöndíjak elnyerésére.

Bővebben
Akik bankolnának, könyvelnének, ismerik és szeretik számokat.

Pénzügy és számvitel alapszak

Kiket várunk a Pénzügy és számvitel alapszakra?
Nálunk a helyed, ha a munkaerőpiacon eladható szakmára, jól fizető állásra vágysz. Ha pénzintézeteknél, biztosítóknál, Magyarország vezető pénzügyi tanácsadóinál, könyvvizsgáló cégeknél vagy gazdasági vállalkozásoknál képzeled el a jövődet. Vagy ha saját üzleti vállalkozásod beindításán töröd a fejed.

Miért érdemes a Pénzügy és számvitel alapszakot választanod?
A pénzügyi kulturáltság a mai világban alapkövetelmény. Éppen ezért célunk, hogy a pénzügy szerteágazó területeihez köthetően, elméletileg is megalapozott, gyakorlatorientált tudást adjunk át, mely segítségével a vállalkozói szféra minden szintjén helytállni képes és nívós pályát befutni képes szakemberré válhatsz. Ha minket választasz, a diplomád mellett egy extra vizsga letétele után a mérlegképes könyvelői képesítés is a tiéd.

Bővebben
Akik szeretnek utazni, szervezni és emberekkel foglalkozni

Turizmus és vendéglátás (magyar nyelven)

Kiket várunk a Turizmus és vendéglátás alapszakra?
Ha szereted a szép helyeket, érdekelnek a város és a régió természeti és kulturális kincsei, ha szeretsz utazni, szervezni és emberekkel foglalkozni - ez a Te szakod. Ha úgy érzed, hogy a város, az ország turisztikai értékei mellett vannak lehetőségek a régió adottságaiban, pl. a borban, a gyógyvizekben, esetleg a családi vállalkozás is ebben dolgozik, itt a lehetőség, hogy erre a munkára professzionális szinten felkészülj.

Miért érdemes a Turizmus és vendéglátás alapszakot választanod?
A képzés szakmai szervezetek messzemenő támogatásával valósul meg, így a kiemelkedő tudás mellett a legkorszerűbb, naprakész ismeretek és gyakorlati szempontok is biztosítottak.

Bővebben
Azoknak, akik szeretnek szervezni és emberekkel foglalkozni

Turizmus és vendéglátás (angol nyelven)

Ha szeretsz utazni, érdekelnek hazánk és a világ természeti és kulturális értékei, amelyeket meg szeretnél ismerni és meg szeretnéd ismertetni őket másokkal, ha szeretsz szervezni és emberekkel foglakozni – ez a Te szakod. Ha emellett magas szinten beszéled az angolt, de szeretnéd a szakmai nyelvismereted tovább erősíteni, amivel egy, az átlagnál versenyképesebb diplomát szerezhetsz, hiszen nemcsak itthon, hanem külföldön is könnyebben el tudsz helyezkedni, akkor ne keress tovább. Ha úgy érzed, hogy szűkebb, vagy tágabb környezetedben vannak még lehetőségek a turizmus fejlesztése terén, pl. a bor, vagy éppen a gyógyturizmus kapcsán, esetleg a családi vállalkozás is ebben dolgozik, itt a lehetőség, hogy erre a munkára professzionális szinten felkészülj.

Miért érdemes a turizmus és vendéglátás angol nyelvű alapszakot választanod?

A turizmusban, vendéglátásban hazánkban, vagy akár külföldön nagy lehetőségek és komoly karrierépítési lehetőségek rejlenek, különösen ha egy turisztikai szakértő versenyképes nyelvtudással rendelkezik. A külföldi elhelyezkedés lehetőségeinek széles tárháza nyílhat meg a különböző nemzetközi, turizmussal foglalkozó szervezeteknél (Európai Unió, Világturisztikai Szervezet), de a magánszektorban is. A képzés helyi szakmai szervezetek messzemenő támogatásával valósul meg, így a kiemelkedő tudás mellett a legkorszerűbb, naprakész ismereteket és a gyakorlatias képzés lehetőségét is biztosítani tudjuk a hallgatóinknak.

A szak a keresztféléves felvételi eljárás keretében nem indul.

Bővebben

Mesterképzések (MSc)

Akik szeretnek modellezni, elemezni a gazdaság területén

Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés (osztatlan)

Azoknak, akik szeretnek modellezni, elemezni és mindezt a gazdaság területén, számokkal is szívesen végzik.

Kinek ajánljuk a Közgazdasági elemző mesterszakot?
Mindazoknak, akik megingathatatlan matematikai tudással felvértezve kívánnak szert tenni olyan magas szintű közgazdasági és pénzügyi műveltségre, amit nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is elismernek.

Miért érdemes a Pécsiközgáz Közgazdasági elemző mesterképzését választani?

 • Mind az elméleti, mind a módszertani alapokat megadja ahhoz, hogy a végzettek a gazdasági és pénzügyi intézményrendszer különböző területein elhelyezkedhessenek.
 • Széleskörűen mutatja be a gazdaságelemzés és –modellezés lehetséges eszköztárát
 • Egyedülállóan mély gazdaságmodellezési ismereteket biztosít
 • Az elméleti képzés mellett igyekszik minél jobban bemutatni az oktatott anyag gyakorlati alkalmazhatóságának lehetőségeit is
 • Képzés oktatói hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert kutatók, akik kutatási területükön kivétel nélkül aktívak

Karrier lehetőségek
A mesterszakon végzettek jó eséllyel kaphatnak állást a gazdasági és pénzügyi intézményrendszer különböző területein és szintjein - beleértve az Európai Unió, a központi állami irányítás, a regionális, az önkormányzati és a vállalati szintet. Egyre nagyobb az igény a közgazdasági folyamatokat értő, átlátó és a jövőbeli lehetőségeket előrejelző szakemberekre, továbbá az Európai Unió által is szorgalmazott regionális igazgatás szervezeteiben, közgazdasági tanácsadó, előrejelző, elemző funkciókat igénylő munkakörökben. A tudományos ismeretek további bővítésére a PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola nyújt lehetőséget.

A szak a keresztféléves felvételi eljárás keretében nem indul.

Bővebben
Azoknak akiknek célja a magas szintű közgazdaságtudományi műveltség, az európai és világpiacon versenyképes tudás megszerzése.

Közgazdasági elemző mesterképzés

Kinek ajánljuk a Közgazdasági elemző mesterszakot?

Mindazoknak, akiknek célja a magas szintű közgazdaságtudományi műveltség, az európai és világpiacon versenyképes tudás megszerzése. Elméleti és módszertani ismereteik birtokában képesek lesznek önálló, kreatív és közgazdász gondolkodásra, amely jó problémamegoldó képességgel és kritikus, elemzői szemlélettel párosul. A PTE KTK Közgazdasági elemző mesterszakon folyó oktatás a fejlődésgazdaságtan és gazdasági fejlesztés (különös tekintettel a regionális szintre), a makropénzügyek és a gazdasági modellezés területeire fókuszál. Azoknak érdemes ezt a szakot választani, akik a regionális és nemzetgazdasági szintű elemzés módszertani eszköztárával akarnak megismerkedni és azokat a gyakorlatban sokoldalúan használni.

Miért érdemes a Pécsiközgáz Közgazdasági elemző mesterképzését választani?

 • A képzés oktatói hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert kutatók, akik kutatási területükön kivétel nélkül aktívak.
 • Különösen nagy hangsúlyt fektet az Európai Unió által is preferált tudásalapú gazdaságfejlődési folyamatok elemzésére.
 • Az elméleti képzés mellett igyekszik minél jobban bemutatni az oktatott anyag gyakorlati alkalmazhatóságának lehetőségeit is.
 • Széleskörűen mutatja be a gazdaságelemzés és -modellezés lehetséges eszköztárát.
Bővebben
Akik nemcsak kreatívak, hanem stratégiában gondolkodnak

Marketing mesterszak

Akik már nem csak kreatívak, de stratégiailag gondolkodóak, hatékony problémamegoldók akarnak lenni.

Kinek ajánljuk a Marketing mesterszakot?
A Pécsiközgáz hallgatója nemcsak megszerzi a tudást, hanem azt is megtanulja, hogyan használja fel a legcélszerűbben. A Marketing mesterszak a két év során mindvégig a problémák interdiszciplináris végiggondolására és elemzésére készteti a hallgatókat. Ennek eredményeként elsajátítják a rugalmas problémakezelés, valamint a folyamatos önképzés képességét és készségét. A Marketing mesterszakot ezért azoknak ajánljuk, akik bármilyen marketing területen magas szintű tudást és ezzel harmonizáló készségeket igénylő munkakört, vezetői posztot kívánnak betölteni akár Magyarországon, akár másutt az Európai Unióban vagy elméleti ismereteiket egy megfelelő doktori programban kívánják tovább bővíteni.

Miért érdemes a Pécsiközgáz Marketing mester képzését választani?
Meggyőződésünk, hogy a marketing kulcsfontosságú mind a magán-, mind pedig a közszféra szervezetei számára. A program különös alapossággal vizsgálja.

 • a felelős marketing jelentőségét, lehetőségeit, eszközeit és módszereit új ajánlatok létrehozásában és új piaci helyzetek megoldásában,
 • az induló, és az érettség fázisában lévő szervezetek működésében és
 • a marketing szerepét a mai társadalomban, beleértve az üzleti és nem üzleti szervezeteket egyaránt.

Karrier-lehetőségek
A Marketing mesterszakon diplomát szerzők képesek lesznek arra, hogy a magánszektor és a közszféra szervezeteiben közép- és felsővezetői posztokat töltsenek be például értékesítési vezető, kereskedelmi vezető, ügyfélkapcsolati vezető, key account menedzser, termékfejlesztési és márkamenedzser, vevőszolgálati vezető, kommunikációs és PR vezető pozíciókban.

Bővebben
Akik képesek holisztikusan gondolkodni a gazdaságról

MBA (Master of Business Administration) mesterszak

Azoknak a vezetőknek, akiknek tapasztalatai már lehetővé teszik, hogy holisztikusan sajátítsák el a közgazdaságtan értékteremtő területeit.

Kinek ajánljuk az MBA mesterszakot?
Az MBA szak a közgazdaságtan holisztikus közelítésére törekszik, kiemelten kezelve mindazon értékteremtő vállalati területeket, amelyek napjaink piaci viszonyai között fenn tartható versenyelőnyt képesek biztosítani. Ajánljuk mindazoknak, akik az üzleti terület minden fontosabb részterületén megszerzendő ismereteik birtokában képesek szeretnének lenni a vállalkozások életben maradását és fejlődését biztosító stratégiai szemlélet kialakítására, valamint az emberi erőforrások, illetve általában szervezetek, vállalkozások tevékenységeinek irányítására, és akiknek legalább 3 éves szak mai (lehetőleg vezetői szintű) tapasztalata van.

Miért érdemes a Pécsiközgáz MBA mesterképzését választani?
A képzés sajátossága, hogy specializáció helyett a funkcionális szakterületek szinergikus tárgyalását részesíti előnyben és esettanulmány-centrikus megközelítésben, mind egyéni mind csoportmunka alkalmazásával dolgozza fel a tananyagot. Az aktuális elméleti irányok bemutatása mellett a gyakorlati alkalmazásokat is vizsgáljuk, ez utóbbiakat a Harvard Business School által publikált esettanulmányokon keresztül. Természetesen a hazai viszonyok áttekintése, tárgyalása is részét képezi a kurzusok tematikájának.

Az MBA mesterképzési szakon végzettek alkalmasak

 • tervezni, szervezni, irányítani és vezetni a versenyszektor és közszféra szervezeteinek munkafolyamatait akár hazai, akár nemzetközi szinten,
 • az üzleti folyamatok menedzselésével kapcsolatos feladatok megoldására, elemzések, jelentések, felmérések elkészítésére,
 • az üzleti problémák felismerésére és a megoldásukra irányuló döntések előkészítésére, a szükséges információk beszerzésére és elemzésére,
 • stratégiai jellegű kérdések felismerésére és megválaszolására.

A szak a keresztféléves felvételi eljárás keretében nem indul.

Bővebben
Akiknek nem elég az, hogy tartozik-követel

Pénzügy mesterszak

Azoknak, akik nem elégszenek meg azzal, hogy tartozik-követel, hanem az ezek alapjául szolgáló folyamatokat akarják átlátni és akár irányítani.

Kinek ajánljuk a Pénzügy mesterszakot?
A képzést azoknak ajánljuk, akik a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes, korszerű és magas színvonalú elméleti, módszertani és gyakorlati ismeretanyag elsajátítása után önálló, kreatív, közgazdász szemléletű gondolkodásra, a gazdaság pénzügyi folyamatainak makro- illetve mikroszintű irányítására és elemzésére egyaránt képes pénzügyi gazdasági szakemberekké szeretnének válni.

Miért érdemes a Pécsiközgáz Pénzügy mester képzését választani?
A Pécsiközgáz pénzügyi mesterszaka nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hallgatói elsajátítsák a vállalati pénzügyi és beruházási döntések módszertanát, a pénz- és tőkepiaci instrumentumok árazását, a tőkepiaci tranzakciókat, és az ezekhez kapcsolódó értékelési eljárásokat, a pénzügyi kockázatkezelésben fontos származtatott ügyletekkel kapcsolatos elméletet és gyakorlatot, valamint, hogy megismerjék a pénzügyi szféra működésére vonatkozó speciális pénzügyi összefüggéseket, szabályokat, törvényszerűségeket.

Karrier-lehetőségek
Az emelt szintű üzleti és módszertani ismereteknek, a tudatosan fejlesztett vezetői készségeknek és képességeknek birtokában a szakon végzettek alkalmassá válnak a hazai és a nemzetközi gazdasági élet különböző területein, pénzintézeteknél, költségvetési intézményeknél, országos hatáskörű irányító szervezeteknél, valamint vállalatoknál elemző, döntéselőkészítő, és döntéshozatali tevékenységek magas színvonalú ellátására, a tőkepiaci tranzakciók kezelésére, valamint a doktori képzésben való részvételre.

Bővebben
Akik többet akarnak tudni a turisztikai trendekről, a termék- és élménytervezésről

Turizmus menedzsment

Kinek ajánljuk a magyar nyelvű Turizmus Menedzsment részidős képzési rendben induló mesterszakot?
A Turizmus Menedzsment mesterszakot azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik rendelkeznek azokkal a kompetenciákkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a képzés során magasan képzett vezetővé válhassanak, illetve erőteljesen motiváltak arra, hogy eddigi munkájuk során megszerzett tapasztalataikat továbbfejlesszék. Az őszi szemeszterben induló mesterszak tervezett tematikája megismerteti a résztvevőket a turisztikai vállalati folyamatokkal, fejleszti az ágazatban elengedhetetlen stratégiai gondolkodást, illetve lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy olyan sajátos szakmai tudásanyagot sajátíthassanak el, amely a lehetővé teszi számukra a minőségi vezetői tevékenység ellátását valós üzleti környezetben, illetve hatékony részvételüket az ágazati döntéshozásban és a turizmuspolitika helyi-, regionális vagy akár országos alakításában.

Miért érdemes a Pécsiközgáz magyar nyelvű Turizmus Menedzsment részidős mesterképzést választani?

A képzés során a szakmával élő kapcsolatokat fenntartó, tapasztalt oktatók és elismert gyakorlati szakemberek biztosítják a turisztikai trendeket, turisztikai termék- és élménytervezést, a hotelmenedzsment és a gasztronómia kérdéseit érintő specifikus ágazati ismeretek hasznosíthatóságát.

Karrier lehetőségek
Végzett hallgatóink számára lehetőség nyílik mind hazai, mind külföldi munkavállalásra. A képzés során megszerezhető, a turizmus ágazathoz kapcsolódó széleskörű ismeretek – nemzetközi turizmus desztinációs menedzsment kérdései, turizmus projektmenedzsment, innováció menedzsment, szolgáltatások minőségbiztosítása, gasztrokultúra - alkalmassá teszik őket közép- és felsővezetési feladatok ellátására profitorientált, intézményi és non-profit területeken egyaránt.

A szak a keresztféléves felvételi eljárás keretében nem indul.

Bővebben
Akik nemzetközi keretek között gondolkodnak

Vállalkozásfejlesztési (angol nyelven)

Kinek ajánljuk a Vállalkozásfejlesztési mesterszakot?

A Middlesex University, London (GB) által akkreditált képzés különösen innovatív annak gyakorlati jellege miatt, éppen ezért azoknak ajánljuk, akik nyitottak az újszerű gyakorlatias oktatás felé. Akik szívesen indítanának saját vállalkozást, azok számára tökéletes választás a vállalkozásfejlesztési mesterszak, hiszen a tudatosan fejlesztett vezetői készségek és képességek birtokában a mesterszakon végzettek alkalmassá válnak a feladatra.

Miért érdemes a Pécsiközgáz Vállalkozásfejlesztési mesterképzését választani?

 • Egyik legnagyobb előnye a képzésnek, hogy amennyiben a hallgatóink teljesítik a képzés feltételrendszerében foglaltakat, angol nyelvű diplomát is szerezhetnek a magyar mellett.
 • Olyan diplomához jutnak a végzettek, amely a világ szinte bármely pontján elfogadott.
 • A gazdasági ismeretek mellett magas szintű angol nyelvű tárgyalási és prezentációs képességeket is elsajátíthat.
 • Korszerű tudást kap egy olyan vállalkozói közösségben, mely valós projekteken, kezdeményezéseken dolgozik, valós kimenetekkel.
 • A két év során előkészítheti saját vállalkozását, amivel függetlenséget, létbiztonságot teremthet.
 • Kifejleszthet olyan koncepciókat, melyek remek referenciaként szolgálhatnak nagyvállalatnál történő elhelyezkedéskor.

Karrier lehetőségek
Végzett hallgatóink könnyen boldogulnak a nemzetközi üzlet világában, hiszen a gazdasági, vállalkozási és innovációs ismeretek mellett magas szintű angol nyelvű tárgyalási és prezentációs képességeket is elsajátítanak. A végzős hallgatók emellett rendelkezni fognak a szükséges tudással és készség-, képességhalmazzal, hogy elindítsák saját vállalkozásukat, ugyanakkor az üzletfejlesztés terén szerzett tudásuk és tapasztalatuk képessé teszi őket, hogy már működő vállalatnál – mérettől függetlenül – üzletfejlesztési munkakörben helyezkedjenek el. A végzős hallgatók korszerű, jól alkalmazható tudást szerezhetnek meg a képzés alapozó szakaszában regionális gazdaságtan, gazdálkodástan, s módszertan területeken, amit a képzés második felében gyakorlatorientált tanulási folyamat keretében alkalmazhatnak. Az alapozó, s szakmai tárgyak tananyaga stabil tudásalapot képez olyan hallgatók számára, akik a végzést követően doktori fokozat megszerzését tűzik ki célul.

Bővebben
Akik nemzetközi szintre emelnék a gazdálkodó szervezetek tevékenységének elemzését

Vállalkozásfejlesztési (magyar nyelven)

Kinek ajánljuk a Vállalkozásfejlesztési mesterszakot?

A vállalkozásfejlesztési mesterszakon olyan szakemberek képzése a cél, akik nemzetközi összehasonlításban is képesek a kezdő és a már idősebb (megállapodott) gazdálkodó szervezetek tevékenységének elemzésére és komplex fejlesztési feladatainak megoldására, vagy akár saját vállalkozás sikeres elindítására. Magas szintű vállalkozásfejlesztési (innovációs) elméleti és módszertani ismeretanyag, a mester szintű üzleti ismeretek, a tudatosan fejlesztett vezetői készségek és képességek birtokában a mesterszakon végzettek alkalmasak a hazai és a nemzetközi gazdasági élet különböző területein közép-és felsővezetői feladatok ellátására is.

Miért érdemes a Pécsiközgáz Vállalkozásfejlesztési mesterképzését választani?

 • Korszerű tudást kap egy olyan vállalkozói közösségben, mely valós projekteken, kezdeményezéseken dolgozik, valós kimenetekkel.
 • A két év során előkészítheti saját vállalkozását, amivel függetlenséget, létbiztonságot teremthet.
 • Kifejleszthet olyan koncepciókat, melyek remek referenciaként szolgálhatnak nagyvállalatnál történő elhelyezkedéskor.
 • Non-profit projekteken dolgozhat, megtapasztalhatja az önzetlen „adás” érzését.
 • Mindezt úgy teheti, hogy közben nívós tudást szerez, korszerű készségeket és képességeket fejleszt.

Karrier lehetőségek
A képzést elvégző hallgatók számára több karrierút is felmerül mint lehetséges alternatíva. A végzős hallgatók, egyrészt, rendelkezni fognak a szükséges tudással és készség-, képességhalmazzal, hogy elindítsák saját vállalkozásukat, ugyanakkor az üzletfejlesztés terén szerzett tudásuk és tapasztalatuk képessé teszi őket, hogy már működő vállalatnál – mérettől függetlenül – üzletfejlesztési munkakörben helyezkedjenek el. A végzős hallgatók korszerű, jól alkalmazható tudást szerezhetnek meg a képzés alapozó szakaszában regionális gazdaságtan, gazdálkodástan, s módszertan területeken, amit a képzés második felében gyakorlatorientált tanulási folyamat keretében alkalmazhatnak. Az alapozó, s szakmai tárgyak tananyaga stabil tudásalapot képez olyan hallgatók számára, akik a végzést követően doktori fokozat megszerzését tűzik ki célul.

A szak a keresztféléves felvételi eljárás keretében nem indul.

Bővebben
Akik a világon bárhol meg szeretnék állni a helyüket

Vezetés és szervezés mesterszak (angol nyelven)

Azoknak, akik mélyítenék gazdasági tudásukat angolul azért, hogy a világ bármely pontján megállják helyüket

Kinek ajánljuk az angol nyelvű Vezetés és szervezés mesterszakot?
Ezen képzési programot főleg azoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek gazdasági jellegű BA diplomával, ugyanakkor a mesterképzésben tovább bővítenék ilyen irányú ismereteiket. Természetesen képzésünk nyitva áll azon érdeklődők előtt is, akik más típusú képzéseken szereztek diplomát, de jelentős számban szereztek elismerhető kreditet gazdasági tárgyak elsajátítása során.

Miért érdemes a Pécsiközgáz angol nyelvű Vezetés és szervezés mesterképzését választani?
A legkorszerűbb tananyagok bázisán kiemelt hangsúlyt helyezünk a gyakorlati ismeretek elsajátítására, a kritikai elemzés képességének fejlesztésére. Az oktatás jellemzően szemináriumokra, hallgatói prezentációkra, esettanulmányok elemzésére és csoportmunkára épül, mely biztosítja a hallgatók problémamegoldó készségének fejlesztését. A képzésben nagyszámú külföldi hallgató és oktató vesz részt, akik a fejlett piacgazdaságok összefüggéseit és értékrendjét közvetítik hallgatóink felé, mely idehaza és külföldön egyaránt kitűnő elhelyezkedési és karrierépítési lehetőségeket nyújt a nálunk diplomázóknak. A nálunk végzett szakemberek magas szintű angol nyelvű kommunikációs - tárgyalási és prezentációs - képességeket is elsajátítanak. A program a hazai angol nyelvű üzleti és mesterképzésben egyedülállóan több mint 10 éves oktatási tapasztalatot mondhat magáénak. A program egyedi sajátossága továbbá, hogy a két éves képzési idő alatt két diploma szerezhető államilag finanszírozott formában.

Karrier-lehetőségek
Miután hallgatóink tanulmányaik befejezése után sikerrel helyezkednek el Magyarországon multinacionális vállalatoknál, pénzügyi szervezeteknél, de piacképesek a nyugat-európai illetve észak-amerikai térségben is. Volt hallgatóink dolgoznak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban, Norvégiában, Svédországban, Kanadában, Ausztráliában, Kínában, Törökországban, Indiában, Iránban, az Egyesült Arab Emirátusokban. Az itt szerezhető diploma számos hallgatónknak lehetővé tette a hazai illetve külföldi doktori iskolákban való továbbtanulást.

Bővebben
Akik igazi, jó vezetővé és tanácsadóvá akarnak válni

Vezetés és szervezés mesterszak (magyar nyelven)

Azoknak, akik nem elégszenek meg azzal, hogy irányítanak másokat, hanem igazi vezetővé akarnak vállni.

Kinek ajánljuk a magyar nyelvű Vezetés és szervezés mesterszakot?
A Vezetés és szervezés mesterszakot elsősorban azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik úgy érzik, hogy rendelkeznek azokkal a kompetenciákkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a képzés során igazi vezetővé válhassanak. A mesterszak rálátást kínál a vállalati folyamatokra, fejleszti a stratégiai gondolkodást, illetve lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy valós üzleti környezetben tesztelhessék tudásukat (tapasztalati tanulás). A hangsúly a képzés folyamán végig a készségfejlesztésen és a gyakorlat-orientáltságon van.

Miért érdemes a Pécsiközgáz magyar nyelvű Vezetés és szervezés mesterképzését választani?
Országosan egyedülálló, minőségi képzést kínálunk, amely élő kapcsolatokat tart fenn a szakmával. Az órákon sikeres magyar és külföldi szakemberek mutatják be a szakismeretek hasznosíthatóságát. Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetség-gondozásra, ehhez hozzájárulnak a csoportos foglalkozások és a támogató szakmai közösség. A képzés során megszerezhető kapcsolati tőke segítségével a hallgatók vonzó karrierlehetőségekhez juthatnak.

Karrier-lehetőségek
Végzett hallgatóink számos lehetőség közül válogathatnak mind Magyarországon, mind külföldön. A képzés során megszerezhető széleskörű ismeretek alkalmassá teszik őket közép- és felsővezetési feladatok ellátására – akár vezetőként, akár külső/belső tanácsadóként – profitorientált, intézményi és nonprofit területeken egyaránt. A képzés felkészít egyéni vállalkozások sikeres szervezésére és vezetésére is.

Bővebben
Akiknek fontos a német nyelv az üzleti életben

Pécs-Hagen kettős diploma program

Azoknak a vezetőknek, akiknek tapasztalatai már lehetővé teszik, hogy holisztikusan sajátítsák el a közgazdaságtan értékteremtő területeit.

Kinek ajánljuk a Pécs-Hagen kettős diploma programot?
A Hageni Távtanulási Egyetem mesterszakát ajánljuk a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának mesterszakos hallgatói számára. A Hageni Távtanulási Egyetemre felvételt nyerhetnek azok a hallgatók, akik a Kar valamely mesterképzési szakján hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

Miért érdemes a Pécsiközgáz Pécs-Hagen kettős diploma mesterképzését választani?
A hageni diploma párhuzamosan a magyar nyelvű képzéssel kb. 2,5-3 év alatt megszerezhető, és a tanulmányok ideje alatt egyszer sem kell Hagenbe utazni. A Hageni Egyetem kizárólag táv oktatási formában nyújtja képzését, ami azt jelenti, hogy a vizsgák Magyarországon teljesíthetők. A pécsi kreditek maximális beszámítása folytán hallgatóink az igényeiknek megfelelően, rendkívül rugalmasan választhatják ki az elvégezni kívánt tárgyakat és tanulmányaik időbeli ütemezéséről is szabadon dönthetnek. Követelmények: 6 írásbeli vizsga teljesítése a Budapesti Távtanulási Központban, és a magyar nyelvű diploma-dolgozatot kell németre fordítani. A hageni diploma megszerzése sikeres (az Európai Referencia Keretnek megfelelő) felsőfokú német nyelvvizsgát is jelent egyidejűleg!

Karrier-lehetőségek
A hageni diploma teljes értékű német nyelvű nemzetközi diploma, ami igen nagy elismertségnek örvend, s munkalehetőséget jelent az EU német nyelvű országaiban. A hazai munkaerőpiacon szintén plusz, többlet-érték, rangos-keresett diplomának számít főképpen a német érdekeltséggel (is) rendelkező vállalatoknál. Az egyetemi tanulmányok befejezését követően nagymértékben megkönnyíti, növeli az elhelyezkedési lehetőségeket!

Bővebben

Szakirányú továbbképzések

Akik szívesen szerveznék komplex módon a vállalati és vállalkozói szférát

Üzleti tanácsadó

Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként az üzleti tanácsadási szolgáltatások a gazdaságban képződött jövedelmek nagy részét képviselik. Az üzleti tanácsadó képzés a vállalati és vállalkozói szféra komplex jelenségeinek, tárgyalások, megbeszélések, egyeztetések szervezésének és lebonyolításának; projektek tervezésének; a szervezeteken belüli kommunikáció hatékonyabbá tételének kérdéseivel foglalkozik elsősorban, mind elméleti, mind gyakorlati alkalmazás szempontjából.

Napjainkban a szervezetek az integrált tudással és képességgel rendelkező munkatársakat igénylik, ezért olyan képzést kívánunk nyújtani, amely konvertálható, hasznosítható tudást ad a jelentkezőknek. Az egyetemi alapszintű oktatás során szerzett tudásanyag önmagában nem elegendő a magas szintű tanácsadói munka elvégzéséhez a gyakorlatban, ez a továbbképzés azonban modern, komplex ismeretanyag elsajátítását teszi lehetővé. Hasznos tudást biztosít az üzleti tanácsadói szakismeret megszerzése a tanácsadói folyamatok, projektek irányításával, menedzselésével, vagy kiszolgálásával foglalkozó vállalkozások, üzleti tanácsadók munkatársainak is. Ajánlott vezető beosztásban tevékenykedő menedzserek számára is.

Bővebben
Akik szívesen bekapcsolódnának a térségi és helyi stratégiaalkotásba

Település- és területfejlesztési menedzsment

A 21. században a település- és területfejlesztés fontossága várhatóan tovább növekszik. A nagyvárosi térségek fejlesztési problémáinak megoldása mellett szükségesnek mutatkozik a város és a vidék kapcsolatának újraértelmezése, összehangolt stratégiák mentén, fenntartható módon történő fejlesztése. Ezen tények felismerését az egyre szaporodó európai integrációs és hazai kapcsolódó stratégiák és programok is alátámasztják. E stratégiák és a megvalósításukat elősegítő programok kidolgozása egyaránt igényt támasztanak felkészült szakemberekre.

A település- és területfejlesztési menedzsment olyan szakemberek képzését célozza, akik átfogó elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek, amelyek birtokában sikeresen kapcsolódhatnak be a térségi és helyi stratégiaalkotásba, a fejlesztési programok kidolgozásába, végrehajtásába és ellenőrzésébe. A megszerzett ismeretek birtokában fontos tagjai lehetnek bármely teamnek, amely település- és területfejlesztés rendszeréhez kapcsolódik. Betölthetnek referens, szakértő és tanácsadó pozíciót önkormányzatoknál, önkormányzati tömörüléseknél, de akár a minisztériumokban is, pályázatíró- és projektmenedzseri feladatokat láthatnak el állami és magán szervezeteknél, szakmai tömörüléseknél.

Bővebben
Akik kreatív ipari ismereteket szeretnének szerezni

Kreatív ipari szakember

A képzés célja, hogy a gazdasági élet különböző területein dolgozó közgazdászok, - továbbá a művészeti, informatikai, és műszaki végzettségű szakemberek számára biztosítsa az alapképzettségükhöz kapcsolódó mindazon kreatív ipari ismeretek továbbképzés formájában történő megszerzését, amelyek birtokában hatékonyan, innovatívan és proaktívan fejleszthetik vállalkozói vagy alkalmazotti tevékenységüket.

Bővebben
Akik érdekeltek az EU-s források és pályázati lehetőségek menedzselésében

EU projektmenedzser

Az EU-s források és a pályázati lehetőségek megnövekedett száma megteremtette és évről-évre bővíti a piaci igényt a jól képzett, s dolgát értő projektvezető szakemberek iránt. E szükséglet inspirálta az eddig egyedülálló, speciális és a mindennapokban használható széleskörű elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó szakirány indításának elképzelését.

Az egyetemi alapszintű oktatás során szerzett tudásanyag önmagában nem elegendő a magas szintű projektmenedzseri feladatkör elvégzéséhez a gyakorlatban, ez a továbbképzés azonban modern, komplex ismeretanyag elsajátítását teszi lehetővé. A cél olyan projektmenedzser szakemberek képzése, akik képesek sikeresen egy projekt teamben dolgozni, vagy projektvezetési feladatokat ellátni, akár a saját vállalkozásukban, akár a munkahelyükön egy pályázat benyújtásával kapcsolatban. Ajánlott továbbá vezető beosztásban tevékenykedő menedzserek számára is.

Bővebben
Akik felszámolóbiztosként tevékenykednének

Felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász

Azoknak a közgazdászoknak, akik felszámolóbiztosként tevékenykednének, vagy munkájuk során igénylik a csődjogi szaktudást.

A képzés célja, hogy a gazdasági élet és a közigazgatás különböző területein dolgozó közgazdászok, számviteli ismeretekkel rendelkező- továbbá az agrár, gazdaságtudományi, informatikai, műszaki és természettudományi végzettségű szakemberek számára biztosítsa az alapképzettségükhöz kapcsolódó mindazon csődjogi ismeretek továbbképzés formájában történő megszerzését, amelyek birtokában hatékonyabban képesek vezetői vagy más munkakörben, továbbá vállalkozói vagy más gazdasági tevékenységük során komplex – így meghatározott körű jogi és speciális csődjogi szaktudást is igénylő- feladataik ellátására. A képzés lehetővé teszi, hogy az oklevél birtokában a gazdasági szakemberek felszámolóbiztosi tevékenységet végezzenek.

Bővebben
Akik felszámolóbiztosként tevékenykednének

Felszámolási és vagyonfelügyeleti specialista

Azoknak a közgazdászoknak, akik felszámolóbiztosként tevékenykednének, vagy munkájuk során igénylik a csődjogi szaktudást.

A képzés célja, hogy a gazdasági élet és a közigazgatás különböző területein dolgozó közgazdászok, számviteli ismeretekkel rendelkező- továbbá az agrár, gazdaságtudományi, informatikai, műszaki és természettudományi végzettségű szakemberek számára biztosítsa az alapképzettségükhöz kapcsolódó mindazon csődjogi ismeretek továbbképzés formájában történő megszerzését, amelyek birtokában hatékonyabban képesek vezetői vagy más munkakörben, továbbá vállalkozói vagy más gazdasági tevékenységük során komplex – így meghatározott körű jogi és speciális csődjogi szaktudást is igénylő- feladataik ellátására. A képzés lehetővé teszi, hogy az oklevél birtokában a gazdasági szakemberek felszámolóbiztosi tevékenységet végezzenek.

Bővebben
Akik szeretnének emberekkel foglalkozni

Humán erőforrás szak

Azoknak, akik szeretnek emberekkel foglalkozni, szeretnék hatékonyabbá tenni szervezetükben a HR tevékenységet.

A humán erőforrás képzés a szervezetek működtetésének emberi erőforrás menedzseléséhez kapcsolódó szakmai kérdéseivel foglalkozik elsősorban, mind elméleti, mind gyakorlati alkalmazás szempontjából. Az egyetemi alapszintű oktatás során szerzett tudásanyag önmagában nem elegendő a magas szintű HR munka elvégzéséhez a gyakorlatban, ez a továbbképzés azonban modern, komplex ismeretanyag elsajátítását teszi lehetővé. Hasznos tudást biztosít a humán menedzselési szakismeret megszerzése a munkaerőpiaci folyamatok irányításával, menedzselésével, vagy kiszolgálásával foglalkozó hivatalok, intézmények, vállalkozások, szervezetfejlesztési tanácsadók munkatársainak is. Kifejezetten ajánlott vezető beosztásban tevékenykedő menedzserek számára.

Bővebben
Akik szeretnék elkerülni a következő világválságot

Pénzintézeti kockázatelemző szakközgazdász

Azoknak, akik szeretnék elkerülni a következő világválságot.

A Pénzintézeti kockázatelemző szakközgazdász képzés a pénzügyi és számviteli oktatást tűzte ki célul, mind elméleti, mind gyakorlati alkalmazás szempontjából. Az oktatott tananyag tartalmazza a hazai és az EU kockázatkezelésével kapcsolatban megfogalmazott irányelveit magában foglaló ismeretanyagot. A pénzügyi világban 2014. január 1-jétől bevezetett BASEL III. szabályrendszer új gondolkodásmódra serkentik a pénzügyi szereplőket, ami a kockázatkezelésben új módszerek kidolgozását, a kockázat mérésének újfajta eljárásait követelik meg.

A képzés arra törekszik, hogy a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások tekintetében olyan, a kockázatkezelésben jártas gazdasági szakembereket képezzen, akik képesek a jogszabályokat megfelelő módon értelmezni, a komplex és rendkívül bonyolult kockázatkezelési a gyakorlatban alkalmazni, annak módszertani eszközeivel együtt. Ennek segítségével, a képzést sikeresen elvégzők a pénzügyi tevékenységük során felmerülő problémák megoldásának tekintetében a hatékony, gyors és megalapozott döntéseket tudnak hozni. A képzés lehetőséget teremt arra, hogy a pénzügyi intézményi szektorban részt vevő, ilyen jellegű feladatot végző közgazdászok – összefogottan - olyan ismeretekhez jussanak, amelyeket egyébként csak különböző képzéseken, illetve csak a gyakorlatban hosszú idő alatt, a munkavégzéshez kapcsolódóan sajátíthatnának el.

Bővebben
Akik megbarátkoznának a marketing pénzügyi vonatkozásaival

Marketingpénzügyi szaktánacsadó

Azoknak a marketingeseknek, akik szeretnének megbarátkozni a marketing pénzügyi/számviteli vonatkozásaival és azoknak a pénzügyeseknek és számviteleseknek, akik szkeptikusak a marketing teljesítményében.

A képzés célja a marketing területen dolgozó szakemberek e területre vonatkozó, leggyakrabban felmerülő pénzügyi és számviteli ismeretekkel való felruházása, amely megkönnyíti a marketingprogramok tervezését és értékelését, továbbá a számvitel és pénzügy területen elhelyezkedők számára cél, hogy megismerjék miképp integrálhatók korábbi ismereteik a marketing területére, hogyan értékelhetik a marketing tevékenységet, milyen elemekre kell ügyelni a vállalati üzleti tervének készítésekor e terület kapcsán. A képzés elősegíti a két vállalati funkció integráltabb szemléletét és hatékonyabb együttműködését, amely talán a hazai gazdaság szempontjából meghatározó, ám korlátozottabb erőforrásokkal bíró kis- és középvállalatok esetében a legfontosabb.

A képzés arra törekszik, hogy a gazdasági vállalkozások tekintetében olyan multifunkcionális szakembereket képezzen, akik képesek a marketing, a pénzügyi és a számviteli eljárásokat, folyamatokat megfelelő módon értelmezni, ezeket a gyakorlatban összefüggéseikben átlátni, komplex módon kezelni annak módszertani eszközeivel együtt. Ennek segítségével, a képzést sikeresen elvégzők a pénzügyi és marketing tevékenységük során felmerülő problémák megoldásának tekintetében a hatékony, gyors és megalapozott döntéseket tudnak hozni.

Bővebben

Szakképzés

Vállalkozási mérlegképes könyvelő

A képzés célja, hogy használható, gyakorlatias tudásanyagot adjon, továbbá bővítse a képzésen részt vevők szakmai kompetenciáit, fejlessze a szakmához szükséges egyéb képességeket, készségeket, személyes – és társas kompetenciákat, hogy ezeket hatékonyabban és eredményesebben tudja a képzésen részt vevő alkalmazni a gyakorlatban.

Bővebben
Akik számviteli ismereteiket tovább bővítenék

IFRS mérlegképes könyvelő

A képzésben résztvevő képessé válik értelmezni és alkalmazni az IFRS logikáját és terminológiáját, felismerni a konszolidált pénzügyi kimutatások összeállításának sajátosságait az IFRS és a 2000.évi C. törvény szerint. Képessé válik beazonosítani, hogy az adott gazdálkodó egység IFRS szerinti pénzügyi kimutatások elkészítésére kötelezett-e, értelmezi az anyavállalat által kidolgozott IFRS számviteli politikát és eleget tenni az anyavállalati IFRS adatszolgáltatási elvárásoknak, átlátja, önállóan feldolgozni és kitölteni az IFRS adatszolgáltatási táblázatrendszert. A pénzügyi kimutatásoknál betartja az IFRS szerinti besorolási és megjelenítési szabályokat, alkalmazza az IFRS értékelési elveit és módszereit. Összegyűjti és értelmezi a közzéteendő (kiegészítő) információkat, az IFRS szerinti pénzügyi kimutatást, a számviteli információs rendszerből kinyeri az IFRS szerinti pénzügyi kimutatásokhoz szükséges információkat, adatokat, illetve a hiányzókat előállítja, végrehajtja a szükséges konszolidációs lépéseket. Képessé válik összeállítani az IFRS szerinti beszámolót, magas szinten ellátni a könyvviteli szolgáltatás körében felmerülő gyakorlati feladatokat az IFRS követelményeinek figyelembe vételével;

Bővebben
Akik felkészülten szeretnének közbeszerezni

Közbeszerzési referens

A hazai közbeszerzési piacon egyre fontosabb azon specializálódott szakemberek szerepe, akik felkészültek a közbeszerzéshez kapcsolódó jogi és gazdasági területeken. A közbeszerzési referens képzés célja olyan ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik ismerik és képesek alkalmazni a közbeszerzési- és kapcsolódó jogszabályokat, valamint képesek közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó feladatok komplex ellátására mind az ajánlatkérői, mind pedig az ajánlattevői oldal tekintetében.

Bővebben

Felsőoktatási szakképzési szakok (FOKSz)

Azoknak, akik nem elégszenek meg az érettségivel

FOKSz szakok

 • Gazdálkodási és menedzsment - kis- és középvállalkozási szakirány
 • Kereskedelem és marketing - marketingkommunikáció szakirány
 • Pénzügy és számvitel - pénzintézeti szakirány
 • Turizmus-vendéglátás

Kiket várunk a Felsőoktatási szakképzési szakokra?

Ha nem elégszel meg az érettségivel, de még nem döntöttél az egyetemi jelentkezésről vagy nem érzed magad elég felkészültnek a felvételire, a FOKSz-ok remek továbbtanulási lehetőséget kínálnak. Akkor is ezt javasoljuk neked, ha érdekelnek a vállalatok üzleti folyamatai, de inkább támogató jellegű munkát szeretsz végezni vagy még bátorságot és főként ismereteket szeretnél gyűjteni a továbblépéshez. Szerezd meg az ehhez szükséges tudást és ráérsz később dönteni.

Miért érdemes a Felsőoktatási szakképzési szakokat választanod?

A FOKSz-aink a továbbtanulásra (BA szakok) is felkészítenek, ugyanakkor piacképes szakmákat is nyújtanak. Nem utolsó szempont, hogy államilag támogatott képzésben tanulhatsz, amelynek egy része az alapképzésben beszámítható. Ha dolgozni szeretnél inkább, a megszerzett képesítéssel könnyebben találhatsz munkát.

Továbbtanulási lehetőségek

A kari FOKSz-okról egyenes út vezet a Pécsiközgáz alapképzési szakjaira: gazdálkodási és menedzsment magyarul és angolul, kereskedelem és marketing, valamint pénzügy és számvitel. Ha a FOKSz szakoddal megegyező alapszakon tanulsz tovább maximum 90, míg a többi szakon maximum 30 kredit kerülhet beszámításra a szakképzésben teljesített tárgyaid alapján.

Főbb tárgyak

Munkaerő-piaci ismeretek, Szakmai nyelvi alapok, Szakmai információ feldolgozási alapismeretek, Üzleti kommunikáció, Pénzügyi alapismeretek, A gazdaságtudományok alapjai, Regionális gazdaságtan, Nemzetközi gazdaságtan, Marketing

Bővebben